Skreddersydd lidenskap

Vi har vært på besøk hos Endre Hals, mannen bak de skreddersydde pudderplankene fra Lønset.

Form follows function. Du kan ikke kødde med det! Det er en naturlov. Endres nydelige pudderplanker er et tydelig bevis på nettopp dette. Det finnes ingen andre som skaper ski fra bunnen av på denne måten. Alt handler om kjærnen i skien, og det er nettopp dette som skiller denne låven fra resten av verden. Skyvelæret får ligge, mens Endre føler seg frem til den perfekte trekjærnen. Han vet at dette er en god kjerne og at den vil gi en god ski. Han kan godt finne frem skyvelæret for å bevise det, men det trengs ikke.

Konkurranse og preparerte løyper har ført oss lenger og lenger bort fra hva ski egentli handler om, men med ski som Prog Skis av Endre Hals har vi endelig funnet tilbake noe av røttene våre! Du tror kanskje at rocker er noe nytt og fett teknologien har gitt oss? Fett er det, for all del, men det var mye vi ikke visste før vi kom til denne idylliske Prog Skis-låven. Vi har rotet oss bort i mye rart på skifronten, men det viser seg at de lidenskaplige skreddersydde skiene Endre produserer idag er farlig identiske de langt mer primitive plankene forfedrene vår benyttet seg av. Og rockeren? Den har vært kjendt i patentregisteret i over 100 år. Det er fult mulig å sette moderne bindinger på en treski produsert med teknikker fra “gamlemåten”, og more seg hele sesongen. Dette beviser Endre med den interessante og ærlige modellen som ligger på bordet fremfor oss. Det er noe helt spesielt over dette nakne og presise håndverket.

Alt handler om å skape… Puling, kunst, relasjoner og pudderplanker! Tro likevell ikke at dette handler om primitivt håndverk for sære entusiaster. Det er snakk om teknologiske avanserte ski, men med det lille ekstra som man ikke oppnår uten den lidenskapen og erfaringen man finner i hodet på en som har vært i gamet lenge, og som med en egenprodusert rigg faktisk har satt standarden for hvordan en moderne ski testes. Utover dette har Endre også et facinerende og virkelig dypt syn på verden vi lever i. Nå skal jeg ikke prøve å gjengi Endres ord, men det var mer enn en designbevisst AHO-student som møtte oss denne kvelden.

Vi betalte en liten slant for at han skulle stoppe produksjonen sin og ta imot oss, men dette var virkelig verdt hver en krone!